Ново лекарство за инсулт дава обещаващи резултати

Съдържание

Инсулт 18 Април 2019.

Експериментално антитромбоцитно съединение инхибира образуването на съсиреци без увеличаване на кървенето, често срещано и потенциално опасно странично действие на настоящите антиблокиращи терапии, според ново изследване във фаза I в списаниеArteriosclerosis, Thrombosis и Vascular .

Резултатите от проучването, спонсорирано от промишлеността, се основават на първото в човешкото изследване на новото съединение, наречено ACT017.Резултатите показват, че лекарството може да осигури ефективна и по-безопасна алтернатива на настоящите антитромбоцитни терапии, използвани при пациенти с инсулт , което също може да увеличи риска от опасно кървене в мозъка.

 

Странични ефекти

Лекарството се понася добре. Дори при всички дози, без сериозни странични ефекти. По-специално, съединението не удължава значително времето на кървене, което е маркер, показващ повишен риск от опасни кръвоизливи. Проучването показа, че степента и продължителността на терапевтичния ефект са зависими от дозата. Също така достига максимална ефективност и продължителност при 2000 mg. Най-честите нежелани реакции са леко до умерено главоболие и дискомфорт в главата, който е отзвучал по време на проучването.

Мартин Джандрот-Перрус  Доктор по медицина:

Нашите резултати са доста окуражаващи, защото показват, че кандидатът е добре поносим при дози, дори два пъти по-високи от тези, предназначени за бъдещо лечение и без никакви признаци на кървене. Друга окуражаваща констатация е фактът, че действието на лекарството върху тромбоцитите е бързо. Това е специфично и до голяма степен обратимо в рамките на 24 часа.

 

Съществува ясна нужда от нов антитромбоцитен агент. Той трябва да разрешава тромбоцитната агрегация и образуването на съсиреци, без да повишава риска от кървене. Такава терапия значително ще подобри и разшири сегашния ни терапевтичен арсенал за лечение на остър мозъчен инсулт.

 

Акценти на изследването:

  • Експериментално съединение инхибира образуването на съсиреци без увеличено кървене, често срещан страничен ефект на настоящите антиблокиращи терапии.
  • Изследване показва, че анти-контролиращото лекарство е добре толерирано без сериозни опасения за безопасност при здрави доброволци.
  • Следващите фази ще оценяват ефективността и безопасността при пациенти с остър исхемичен инсулт.

Източник: heart.org